A JavaScript mélységei

Az utóbbi időben dolgozom egy projekten, aminek lényeges része egy fordító, amely egy saját nyelvről képes JavaScriptre fordítani. A saját nyelv jelenleg egy a TypeScripthez hasonló erősen típusos JavaScriptet takar, de hosszú távon valami egészen más a cél. Később erről is fogok írni.

Viszont mivel compiler írásba fogtam, muszáj volt igazán mélyen elmerülnöm a JavaScript specifikációban. És bizony annak ellenére, hogy tanítom a nyelvet, néhol még nekem is okozott meglepetéseket. Úgyhogy arra gondoltam, hogy indítok egy kisebb cikksorozatot a JavaScript mélységeiről.

A cikkekben olyan témákkal fogunk foglalkozni, amelyek nem csak egy kezdő, de sokszor még egy profi JavaScript programozónak is okozhatnak izgalmat. A cél, hogy ne csak bemutassam a furcsaságokat, de el is mondjam, hogy mi okozza őket, illetve, hogy milyen tervezési döntések vezettek ezekhez az érdekességekhez.

Nem mondom, hogy könnyű nyári olvasmány lesz, de nagyon valószínű, hogy annál hasznosabb. Hétfőn jelentkezem az első cikkel, amelyben egy tipikus problémával fogunk foglalkozni. :)

Addig is egy gyors tipp. Aki esetleg nem tudná, a JavaScriptben is van line continuation:

var alma = "Ez egy \
egy soros \
szöveg, amiben \
nincsenek per jelek.";

Update: Közben megjelent az első epizód!